ÁFA rendszer kezelése

 

 

Az új ÁFA rendszer kialakításánál nagy gondot fordítottunk arra, hogy az eddigi egyszerű és tévedésmentes adatbevitelt ne bonyolítsuk el feleslegesen. Ezért több lehetőséget alakítottunk ki, hogy a felhasználó beállíthassa testre szabottan, mely programrészeket kívánja használni. Ezen felül lehetőséget kap arra, hogy a leggyakrabban előforduló „ÁFA eseteket” (pl. Belföldi 5% és 20%, Tárgyi eszköz beszerzés és értékesítés) törzsesítse, és így a program automatikusan megjelölje, külön adatrögzítés nélkül.

Az APEH bevallást készítő részt is úgy alakítottuk ki, hogy a bevallást többször egymás után el lehet készíteni, képernyőre, nyomtatóra ill. feladásként az ABEV 2006 program felé.

 

 

FIGYELEM

A teljes ÁFA listázást egy menüpontba összevontuk, így az ÁFA analitikát is a Listák menüpontból és nem a Pénzügyi listák menüpontból lehet elkészíteni

 

 

Vegyük sorba a lépéseket, hogyan veheti használatba az új ÁFA nyilvántartó rendszert:

 

A „Fordított ÁFA” – amikor az ÁFA–t a vevő köteles megfizetni – nyilvántartására, az áfakulcsok közé és az ÁFA kulcs kiválasztására szolgáló képernyőre felkerült a 8 – Fordított kód. Természetesen ez használható minden olyan esetben amikor az ÁFÁ-t a vevőnek kell fizetnie és visszaigényelnie ( pl. közösségen belüli beszerzés, részletesen lásd később. )

 

 

 

Az így lerögzített tételeket, az ÁFA-t kulcsonként listázó programrész a 0% fejlécű sorban hozza, ennek az összegnek a 0,2 – vel való szorzásával a fizetendő / levonandó ÁFA értéke egyszerűen megállapítható.

Amennyiben az ÁFA analitikát a könyvelés értékeivel egyezően szeretné látni, úgy lehetősége van a fordított adózású tételekhez a havi ÁFA zárás előtt automatikusan segéd könyvelési tételeket generálni egy gépi FÁF- jelű naplóra.  Ezek a tételek a lerögzített 8-as ÁFA kódú tételeket alapként használva 466-3682  és 3682-467 között tartalmazzák az ÁFA értékét. A menüpont a Listák – ÁFA elszámolás – Fordított ÁFA menüpontban érhető el.  Természetesen ez a procedúra is többször megismételhető, a már eddig létrehozott tételeket a program felülírja.


Elérés: Listák – ÁFA elszámolás – Fordított ÁFA

 

 

 

Továbbfejlesztett lehetősége a programnak, hogy a lerögzített adatokból ki tudja tölteni a ..65-ös ( Áfa bevallás ) APEH nyomtatványt.  A funkció használatához a Főkönyv – Alapadatok menüpontban be kell állítani az ABEV Áfabontás opciót „I” – re kell állítani.  Az APEH nyomtatvány cégre vonatkozó adatainak megadását a Főkönyv – Cégadatok menüpontban teheti meg.

Ezt követően a Listák – ÁFA elszámolás –  ÁFA bevallás  menüpontban kijelölheti az Ön által használni kívánt ÁFA sorokat. adatrögzítésnél a program ezek közül választ automatikusan, vagy ha az nem rendelhető automatikusan a tételhez, úgy Önnek ezek közül kell majd választania.  A bejelölés az adott sor végén látható  ( « jelzésű )  mezőn kell az egérrel kettőt kattintania.  A meg akarja szüntetni a kijelölést, akkor a jelölt mezőn újabb kettős kattintással teheti meg.

 

Elérés: Listák – ÁFA elszámolás –  ÁFA bevallás

 

 

Ezt követően meg lehet kezdeni az adatrögzítést, de dönthetünk úgy is, hogy a leggyakrabban használt „ÁFA eseteket” bevisszük a Főkönyv – ÁFA számok menüpontban, az ÁFA nyomtatvány sorokba.  Ez azzal az előnnyel jár, hogy a program az adatrögzítésnél nem várja, hogy válasszunk a sorok közül, hanem automatikusan a megfelelő sorba kódolja be őket. Természetesen ha ez a sor valamiért mégsem megfelelő nekünk, úgy az adatrögzítésnél az „ÁFA” gombbal korrigálhatjuk.

 

Elérés: Főkönyv – ÁFA számok

 

 

Ha egy nyomtatványsort adunk meg, az 5% és 20% adótartalmú tétel arra kerül, két nyomtatványsornál az 5%- os tétel az elsőre, a 20%-os tétel a másodikra kerül.

 

Az adatrögzítésnél a program az addig megszokott ÁFA kulcs bekérő képernyőhöz hasonló, de további adatokkal kiegészített képernyőt ad fel. Ezen a képernyőn tudjuk a nyomtatványsort bejelölni és az EVA-s tételt megjelölni. Amennyiben a rendszer automatikusan megállapítja a nyomtatványsort, úgy nem szükséges az EVA jelölés miatt behívni a képernyőt, azt megtehetjük a már berögzített tételen utólag is, a Ctrl+E billentyűkombinációval, vagy a Munkaadat – EVA menüből.

 

Elérés: Főkönyv – Adatbevitel

 

 Elérés: Főkönyv – Adatbevitel - Munkaadat – EVA

 

Az APEH bevallás elkészítését a Listák – ÁFA elszámolás – ÁFA bevallás menüpontban lehet elvégezni. A képernyő tetején található kontrollokkal állíthatja be az időszakokat, listázási opciókat és választhatja ki a lista kimenetét – nyomtatóra vagy ABEV feladásba. A kontrollok funkciói balról - jobbra:

 

 

 

Bevallás típusának kiválasztása:

Havi / Negyedéves / Éves / Időszaki

 

 

Bevallás időszakának kiválasztása

Havi típus esetében  Január …. December

Negyedéves típus esetében I negyedév – IV. negyedév

Éves és Időszaki estében ez nem választható

 

 

Bevallás intervalluma tól – ig

Havi, negyedéves, éves bevallás estében itt jelennek meg az intervallum dátumhatárai és nem irható.

Időszaki bevallás esetében itt adható meg tetszőleges dátumhatár!

 

 

Az első gombbal választható hogy a bevallás 1Ft-ban vagy 1,000Ft-ban készüljön.

A második gombbal választható, hogy a képernyőn az összes nyomtatványsor vagy csak a jelölt és értékes adatokat tartalmazók látszódjanak.

 

 

A nyomtatvány készítését vezérlő gombok

Minden beállítás változtatás után az „Bevallás készítése” gombbal tudjuk újra generálni a bevallás adatokat.

A „Kézi szerkesztés” gombbal tudunk sorokat módosítani.

A „Bevallás nyomtatása” gomb szolgál a nyomtatára

A „Feladás az ABEV programba” gombbal tudunk automatikusan az ABEV 2006-ba feladni

Az elkészült bevallás a képernyőn:

 

Az elkészült bevallás nyomtatva:


Az elkészült bevallás feladása ABEV 2006 – ba: